FAQ

Hieronder vindt u antwoorden op de meeste veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij, stuur ons dan een bericht via ons contactformulier. U kunt binnen ongeveer een werkweek een reactie verwachten. 

Of u behandeld gaat worden door een gespecialiseerde verpleegkundige, een maatschappelijk werker, een psycholoog, het FACT team, de POPP poli of een psychiater hangt af van uw problemen. In een intake commissie wordt dit bepaald en dan met u besproken en vastgelegd in een behandelingsovereenkomst. Het komt nogal eens voor dat er meer dan een behandelaar wordt ingezet voor uw behandeling. Wel is er altijd 1 psychiater hoofdverantwoordelijk voor het verloop van uw behandeling.

Als u in het Hospitaal onder behandeling bent voor uw lichamelijke aandoening en er treden daarnaast psychiatrische klachten op, dan kunnen de specialisten van Respaldo door uw behandelaar in consult worden gevraagd voor nadere diagnostiek en/of behandeling van uw psychiatrische stoornissen. Het doel hiervan is psychosociale of psychiatrische zorg te bieden, aanvullend op uw medische behandeling.

Wij behandelen de volgende psychische of psychiatrische klachten rondom een behandeling in het Hospitaal:

  • Acute verwardheid of delier
  • Psychotische klachten
  • Angst- en paniekklachten
  • Somberheid of stemmingsklachten/ depressie
  • Problemen met geheugen of denken of cognitieve problemen
  • Verslavingsproblemen
  • Psychiatrische bijwerkingen van medicijnen of behandeling

Bij chronische matige tot zeer hevige pijn die onvoldoende reageert op morfine wordt methadon voorgeschreven. Methadon wordt ook voorgeschreven bij verslaving aan opiaten (b.v. heroïne) .

U kunt zich voor spoed melden bij de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Hospitaal of van de ImSan en bij gevaar bij de politie (911).

FACT: Flexibel Assertive Community Treatment

Het FACT team van Respaldo is er voor de behandeling van mensen met een Ernstig Psychiatrische Aandoening (EPA).

Q: Gaat het FACT-team allemaal dingen voor mij doen, zodat ik het zelf niet meer hoef te doen?
A: Nee. Het FACT-team probeert altijd dingen samen met de cliënt te doen. Dat heeft als voordeel dat mensen uiteindelijk kunnen leren het zelf te doen. Wel zullen wij helpen en ondersteunen waar nodig. Soms zullen we dus boodschappen met iemand doen, of met iemand naar de belastingdienst gaan. Maar het doel is altijd mensen zelfstandiger maken!

Q: Ik ken iemand die jullie hulp zou kunnen gebruiken. Mag ik jullie bellen?

A: Bellen mag altijd, maar ook ons FACT-team werkt vooral met verwijzingen van de huisarts. Huisartsen zijn op de hoogte hoe ze ons kunnen bereiken en weten wanneer iemand een geschikte cliënt is voor ons team. Probeer dus altijd eerst de huisarts in te schakelen.

Q: Gaat het FACT-team mij opnemen als ik naar hen verwezen wordt?

A: Het doel van het FACT-team is om opnames in de psychiatrie te voorkomen. Dat willen wij dus juist niet. Door het FACT-team lukt het ons ook vaak om mensen thuis te houden, waar zij voorheen opgenomen zouden moeten worden. Soms is het toch even noodzakelijk om te stabiliseren in de kliniek. Zodra het weer beter gaat en iemand met ontslag kan zal het FACT-team de behandeling dan weer overnemen.

Q: Ik ben verwezen naar de POPP poli, maar ik ben niet gek!

A: Mensen worden niet verwezen naar de POPP poli omdat ze ‘gek’ zijn. Wel worden ze verwezen omdat ze misschien extra hulp nodig hebben om zo stabiel en rustig als mogelijk hun zwangerschap te doorlopen. Hier kunnen wij bij helpen. Vaak is deze ondersteuning heel normaal, bijvoorbeeld in de vorm van gesprekken met een verpleegkundige die goede tips heeft om zo stabiel mogelijk te blijven. Soms is er meer ondersteuning nodig, maar dit zal dan met u besproken worden.

Q: Moet ik medicatie slikken als ik op de POPP poli kom?
A: Dat moet zeker niet. Wel kan het soms een passende behandeling zijn, maar de voor- en nadelen hiervan zullen dan eerst met u en met de gynaecoloog of de kinderarts besproken worden, zodat u zelf een zo goed mogelijke keus kunt maken in uw behandeling. Echter, veel vaker zijn gesprekken met een verpleegkundige of met een psycholoog een meer passende behandeling.

Q: Stopt de begeleiding na de bevalling?
A: Dat kan, maar dat hoeft helemaal niet. Ook dit gaat in overleg met u. Voor na de bevalling hebben wij bijvoorbeeld psychologen die gespecialiseerd zijn in de band tussen moeder (of vader) en kind. Deze hulp kunnen wij u aanbieden indien we denken dat dit iets toe zal voegen. Ook kan het zijn dat er tijdens de zwangerschap een behandeling wordt opgestart die na de bevalling nog steeds door kan gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een psychotherapietraject bij een psycholoog.

Om bij Respaldo in behandeling te komen en eventueel te worden opgenomen heeft u altijd een verwijzing nodig van uw huisarts of een specialist. Een bezoek aan de SEH (eerste hulp) kan soms ook als een eerste verwijsbrief worden ingezet waarna de huisarts de verdere verwijzingsprocedure op zich zal nemen.

De wachttijden wisselen. De geestelijke gezondheidszorg in Aruba is langere tijd een ‘ondergeschoven kindje’ geweest en pas na de komst van Respaldo en de groei van andere instellingen gaat het de betere kant op. Respaldo en de groei van andere instellingen gaat het de betere kant op. Toch lopen we nog achter in vergelijking met de sterke groei van het aantal verwijzingen. Wachtlijsten van verwijzing tot intake en van intake tot het begin van de behandeling variëren dus nog en zijn nog steeds langer dan gewenst. Het kost tijd om een jarenlange achtergebleven geestelijke gezondheidszorg met voldoende professionele medewerkers te reorganiseren. Spoedconsulten door de huisarts aangevraagd zijn echter altijd zeer snel te realiseren.

In principe vergoed de AZV of uw zorgverzekeraar uw behandeling en/of verblijf bij Respaldo.