Over Respaldo


Respaldo

De Fundacion Salud Mental Aruba “Respaldo” is de eerste stichting voor de geestelijke gezondheidszorg in Aruba die daadwerkelijk gestalte heeft gekregen. De naam Respaldo is een klassiek Papiaments woord en betekent: “U kunt op mij rekenen, u kunt van mij steun verwachten”. Na een prijsvraag onder de medewerkers werd uiteindelijk deze naam voor de stichting uitverkozen (Tya Hurkmans).

Het heeft vele decennia en meerdere pogingen geduurd voordat het uiteindelijk zo ver was dat Aruba haar eigen Stichting voor de GGZ geboren zag worden. En het werd hoog tijd want de psychiatrische zorg in Aruba raakte geleidelijk aan achterop. Dit kwam door versplintering van diensten, onvoldoende centrale aansturing en verantwoordelijkheid, onvoldoende opleiding gericht op verhoging van de kwaliteit van zorg, onvoldoende financiële middelen en onvoldoende personeel. Door nauwe samenwerking tussen het land Aruba, het Hospitaal en de Algemene Ziektekosten Verzekering werd met consultancy vanuit Nederland en vanuit Aruba zelf een projectdossier samengesteld, een intentie verklaring tussen de stakeholders ondertekend en ging men tezamen voortvarend en doelmatig aan de slag.

Vanuit de zorg werden inmiddels de belangrijkste speerpunten geformuleerd waarbij het duidelijk was dat met name het ambulante veld versterking behoefde, naast upgrading van de PAAZ. Vanuit de vakgroep psychiatrie werd het model van het F-ACT (Flexible Asssertive Community Therapy) als noodzakelijk voor patiënten met Ernstig Psychiatrische Aandoeningen in Aruba aangereikt en werd besloten om te komen tot twee polikliniek / FACT locaties (Oranjestad en San Nicolas). Na een krap jaar werk was er per 1 augustus een Raad van Toezicht en een Raad van Bestuur voor de Stichting Respaldo. In Respaldo zouden uiteindelijk functies van de vrijgevestigde psychiatrie, de PAAZ, de poliklinieken volwassenen zorg en Kinderen en Jeugd en de Sociaal Psychiatrische Dienst opgenomen worden.

Per 1 november 2017 werd de vrijgevestigde psychiatrie in Respaldo opgenomen en per 1 januari 2018 de PAAZ. Eind 2017 vonden de eerste sollicitatierondes plaats voor extra personeel. Inmiddels werd in het najaar van 2017 begonnen met extra opleiding voor het personeel in de zin van regelmatige lezingen door het personeel voor het personeel en een training motivationeel interviewen door de Hogeschool Breederode.

Zo startte Respaldo reeds vanaf haar prille begin als Stichting “DIEP”, dat wil zeggen: Doelmatig, Integer, Enthousiast en Professioneel om voor de Geestelijke Gezondheidszorg in Aruba zo snel mogelijk tot een kwalitatief goede zorg te komen.

Heb je vragen? Bel ons op

(+297) 281 5000


Volg ons via: